LAIV. Et tverrfaglig prosjekt.

Live - Klikk for stort bilde Tirsdag 25. september ble det liv i langhuset på Sandnes

Laiven har tatt utgangspunkt i kompetansemål i fellesfagene norsk, historie og programfaget Idrett og samfunn for IDVG2. Målet har vært stedsbasert læring, der nasjonale læreplanmål har blitt brukt for å øke lokalhistorisk kunnskap og få elevene til å se sammenhenger på tvers av fagene.

Faglærere i norsk og historie har hatt ansvar for å formidle fagstoff fra Egilssoga (den islendingesagaen der Konsentrert - Klikk for stort bilde fortellingen om Sandnes er best dokumentert, og der konflikten mellom Torolv Kveldulvson og Harald Hårfagre formidles) og historielærerne har gjennomgått pensum om Harald Hårfagre og vikingetiden. De har gjort en utmerket jobb.

Idrettsfag har hatt sverdkurs, og stilte villig opp for å trene de øvrige deltakere da sverdkongen Joar fra Fyret dessverre ble for syk til å delta på laiven. All heder til Torolvs hird som også hadde ansvar for idrettslekene på Gildet.

Kamp - Klikk for stort bilde Bueskyting - Klikk for stort bilde stavsprang - Klikk for stort bilde Tautrekking - Klikk for stort bilde

Vi hadde også en del lokale konflikter som ble forsøkt løst på et bygdeting. Kong Harald endte ikke opp med å drepe vår Torolv, og på mange vis endte vår laiv mer harmonisk enn sagaen og historien forteller.

Kyndig hjelp til gropsteiking av lammelår fikk vi fra naturfagseksjonen ved Karin Stoll og Wenche Sørmo på Nord Universitet, og mange treller og tjenere bidro i praktisk forberedelse av et nydelig måltid som avsluttet Gildet.

grop - Klikk for stort bilde Fottøy - Klikk for stort bilde

Kunst og håndverkstradisjoner med blant annet plantefarging av garn og mulighet til å sy noen punger eller andre ting ble kyndig ledet av Mette Gårdvik fra Nord Nesna og vår egen Marianne Lillegaard.

Ingen ble drept, ingen mobiler ble observert, og langhuset ble ikke brent ned. Rapporter til skalden Harf (Renate) og Kåre Bonde (Tor Helge Allern) vitner om at alle hadde en fin ettermiddag/kveld, og vi er glade for at det ser ut til at dette gikk fint for alle involverte. Scenario, roller og plot er jo ganske komplekst, men sammen har vi nok fått økt lokalkunnskap og elevene kan nok nå svare mer utfyllende på hvem denne Sigrid og denne Torolv var, og ikke minst Hårek og Rørek og Kong Harald. Hvem, sa du? Spør en elev i VG2 om du vil vite mer :)

Samtale - Klikk for stort bilde Vi har da også kunne lekt litt med fiksjon og fakta, og mye humor innimellom alvoret har det også vært rom for. Rare e-poster, etterlysninger på Facebook og telefoner har blitt tatt. Roller har blitt skrevet og omskrevet, samarbeidet mellom bonden og skalden har vært utmerket og lærerikt. Så da er sagaen over for denne gang, men kan gjenopplives om vi finner det for godt. Takk til alle involverte og engasjerte mennesker som bidro til at dette kunne realiseres.

Mvh Renate Nordnes

Stor takk til Mariann Vatne i Helgelands blad for at vi får låne flotte bilder. Vil dere se flere bilder ligger det mange blinkskudd på nettsidene til Helgelands blad