Du er her:

Fagekskursjon til Spania og Tyskland.

Elever og lærere sammen med en statue av Pablo Picasso foran malerens fødested. - Klikk for stort bildeElever og lærere sammen med en statue av Pablo Picasso foran malerens fødested. Studieprogrammene idrett og studiespesialisering vg2 reiste i uke 11 på fagekskursjon til Spania og Tyskland.

Reisen gikk med buss til Mosjøen, tog til Værnes og fly til henholdsvis Malaga og Berlin.

 

Elevene som var i Spania bodde hos vertsfamilier og gikk på språkkurs ved Malaca Instituto. Her jobbet elevene med skriftlige og muntlige oppgaver i nivåinndelte grupper, og all undervisning foregikk på spansk. I tillegg til tradisjonell klasseromsundervisning, fikk elevene prøve seg på det spanske skolekjøkkenet og lagde både paella og bacalao.

Maja forbereder blekksprut til paella - Klikk for stort bildeMaja forbereder blekksprut til paella Etter undervisning ble elevene hver dag tatt med på ulike kulturelle arrangementer. Blant annet var de på en guidet tur rundt om i Málaga by og fikk se Pablo Picassos fødested og hvor han trådde sine første barneår. Vi besøkte også el teatro Romano og la Alcazaba, to vel bevarte historiske monumenter etter henholdsvis romerne og arabere. Sistnevnte regjerte i Sør-Spania fra ca. 711 til 1492, og i festningen La Alcazaba fikk elevene et lite innblikk i hvordan araberne levde her på denne tiden.

Tora, Mari, Sigrid og Målfrid på gatekafé og nyter chorros con chocolate caliente - Klikk for stort bildeTora, Mari, Sigrid og Målfrid på gatekafé og nyter chorros con chocolate caliente

El Teatro Romano og La Alcazaba - Klikk for stort bildeEl Teatro Romano og La Alcazaba

 

Málaga er en by full av liv og spennende, spansk kultur og mattradisjoner. Elevene fikk se et autentisk flamencoshow, spiste tapas og churros med chocolate, og fikk prøvd seg på ulike tradisjonelle danser sammen med skolens egen danseinstruktør. Oppholdet ga elevene første hånds erfaring både med det spanske språket så vel som med dette landets innholdsrike og spennende kultur og historie, erfaringer de tar med seg videre både faglig og personlig. 

Tina Valåmo (faglærer spansk)

Tyskelevene foran Glienicker Brücke sammen med de tyske lærerne som viste oss rundt i Potsdam. - Klikk for stort bildeTyskelevene foran Glienicker Brücke sammen med de tyske lærerne som viste oss rundt i Potsdam. Elevene som reiste til Tyskland bodde i Potsdam hvor de var to dager på skolebesøk på Einstein Gymnasium, en skole som SVS har samarbeidet med siden 2000-tallet. Elevene fikk omvisning på skolen og fikk hospitere i ulike skoletimer. Det ble også tid til en landskamp i fotball, og de norske elevene ble vist rundt i byen av de tyske elevene. 

 

Potsdam har mye spennende historie å by på, med mange imponerende slott som Sans Soussi og interessant historie med slott Cecilienhof hvor Potsdam-konferansen og delingen av Tyskland fant sted i 1945. Den tyske læreren Elke Gerate fortalte om hvordan hun opplevde å vokse opp i Potsdam i DDR-regimet og formidlet også veldig tydelig hvor viktig det er for folk å få lov å reise og lære seg nye språk og bli kjent med andre kulturer. Elevene fikk lære mye om kald krig og gjenforening av Tyskland. 

Rester etter muren finnes også i byen Potsdam som ligger i tidligere DDR. - Klikk for stort bildeRester etter muren finnes også i byen Potsdam som ligger i tidligere DDR.

I Berlin besøkte elevene East Side Gallery, murmuseet Checkpoint Charlie og byvandring med Brandeburger Tor, Unter der Linden, Riksdagen, det jødiske minnesmerket og andre kjente severdigheter. Vi hadde også mange gode samtaler og  diskusjoner underveis knyttet til historiske hendelser og hvordan de kan knyttes til vår tids samfunnsutvikling og aktuelle hendelser i verden i dag. 

 

Elevene hadde i forkant også forberedte presentasjoner av severdigheter og har jobbet med relevante tema før avreise og det ventes også etterarbeid, selvsagt. Elevene fikk en fin anledning til å praktisere og lære tysk språk, i tillegg til at de ble mer kjent med det tyske skolesystemet og historie.

Margit Langseth (faglærer tysk)

Fant du det du lette etter?